15. 2. 2016.

Poredjenje (brzosušećih) lakova I



Kako odabrati  nadlak u skladu sa potrebama?

Na to pitanje imam više odgovora. Ono što je meni dobro ne mora da znači da ce odgovarati drugima i obrnuto.
Nismo svi u mogućnosti da izdvojimo istu sumu novca u te svrhe pa je i to bitna stavka pri odabiru  nadlaka.
U drogerijama se može naći sasvim solidan izbor kao i u radnjama koje prodaju opremu za salone lepote. Neki su dobri, neki su loši a neki su zadovoljavajući.

Prvo bih želela malo opširnije da objasnim kako ja mažem nokte pre nego što počnem da pišem o konkretnim lakovima.
Moj manikir se u glavnom sastoji od tri koraka (kao i kod većine, zar ne?)  i sam proces se razlikuje od toga da li žurim ili ne.
Bazni lak (prvi korak)  je obavezan deo mog manikira i preskačem ga  samo kad nemam vremena i po nekad kad mažem veoma svetle lakove poput onih za francuski manikir. Uvek pustim da se baza dobro osuši pre nego što počnem da mažem lak u boji (drugi korak). Lak mažem obično u dva sloja bez obzira na to da li je jednoslojac i svaki sloj pustim da se malo prosuši i bude suv na dodir pre nego što počnem da mažem sledeći. Završni sloj (treći korak) nanosim u tanjem sloju preko celog nokta i ivice i trudim se da zahvatim celu nalakiranu površinu jer ako to ne uradim nadlak često povuče lak iz korena nokta i to onda ne izgleda baš najbolje.

Verovatno se mnogi pitaju zašto ne mažem sloj za slojem kada ću na kraju svakako staviti brzosušeći lak? Zato što nadlak ipak nije čarobni štapić koji može da učini da nam manikir od četiri sloja laka bude suv za minut i da stoji na noktima danima. S obzirom na to da se sam po sebi veoma brzo suši, površinski sloj će u većini slučajeva biti brzo suv na dodir ali onaj deo koji ostaje "zarobljen" izmedju nokta i nadlaka se neće brzo osušiti. Zato se često dešava da čujem da lak nekome nije hteo da se osuši za 24 sata, da je kao guma i da se brzo povuče sa noktiju. Naravno da će se povući sa noktiju kada nije dovoljno suv što je i logično.
Kada nemam vremena za lakiranje noktiju i imam svega par minuta za lakiranje ja zaboravim na sve ovo što sam napisala. Jednostavno namažem dobro pigmentovan lak koji ne farba nokte bez baze u jednom sloju i brzo premažem nadlak.
Za početak sam pisala o nekim brzosušečim lakovima iz drogerija.


1. Golden Rose Quick dry top coat je verovatno najpovoljniji nadlak koji se može naći na našem tržištu. Zaista se veoma brzo susi i to mu je pored cene (160 rsd) najveća prednost. Ima široku četkicu i lako se nanosi. Ono sto se meni kod njega ne dopada je to sto ostavlja vidne tragove pri mazanju, povlači lak i gotovo uvek oboji četkicu. Postojanost mu nije bas na zavidnom nivou. Manikir mi već drugog dana ispuca i ako nosim svetao lak to baš nije lep prizor.  Potrosila sam više pola bočice i vrlo malo se zgusnuo. Možda je razlog tome sto je prilično redak. U svakom slucaju ovo je sasvim solidan nadlak za taj novac iako ga ja više ne bih kupila.



2. Essence Studio nails Better than gel nails top sealer. Ovo je bio nekada moj omiljeni nadlak. Verovatno bih ga još uvek kupovala da ga ima kod nas u prodaji. Iz nekog razloga se vise ne uvozi i pomirili smo se sa tim. Jako brzo se suši i ima visok sjaj. Nema štetnih sastojaka a za cenu od oko 380 rsd koliko je čini mi se koštao je više nego odličan. Produžava trajnost manikiru i ne žuti posle odredjenog vremena. Najveća mana mu je ta sto je pakovan u crnu neprozirnu bočicu pa nikad nisam sigurna koliko laka sam potrošila. Dosta brzo se zgušnjava pa ga je potrebno razrediti kad dodje do pola bočice. Poslednja verzija koja je izašla je High gloss i čini mi se da je lošijeg kvaliteta u odnosu na prvu verziju. Još uvek se može naći u susednim zemljama pa ako budete u prilici potražite ga.


3. Essence The Gel nail polish top coat - mogla bih reći da je ovo naslednik BTGN ts-a. Pojavio se kao deo sistema Essence the gel nail polish lakova. Brzo se suši, ima ekstremno visok sjaj i odličnu četkicu. Dosta laka se zadržava na četkici pa prilikom mazanja treba pazljivo skinuti višak da ne bi pored nokta zalili i zanoktice. Treba ga mazati u što manje poteza jer se brzo lepi za lak ispod pa postoji mogućnost da ga povuče sa pojedinih mesta. Produžava trajnost laku mada ne bas 60% duže kako obećava proizvodjač. Košta oko 330 rsd i ima 8 ml. Posle samo nekoliko korišćenja počeo je da se zgušnjava i veoma brzo je bez razredjivanja postao neupotrebljiv. Na kraju kad se sve sabere i oduzme ne vredi taj novac jer se  može iskoristiti jedva polovina bez razredjivanja. Update: Konačno se ponovo pojavio u drogerijama i to u providnoj bočici što je odličan potez proizvodjača jer je sad moguće videti koliko proizvoda ima u pakovanju.


4. Aura Jelly top coat - prvi domaći brzosuseci nadlak koji je meni bio i jedan od omiljenih. Potrošila sam dve bočice i kupila bih ga ponovo da nije povučen iz prodaje. Za nijansu se sporije susi od prethodnih lakova ali to mu nije neka mana. Koštao je oko 330 rsd za 12 ml i nema stetnih sastojaka (5 free). Daje gelast izgled noktima i produžava trajanje manikiru. Ja sam ga često koristila za nail art jer najmanje razmrljava motive na noktima posebno kod pečatiranja. Dopada mi se i njegova četkica sa kojom namažem nokte buvalno u jednom do dva poteza. Nadam se da će Aura čuti naše vapaje i vratiti nam ovaj odličan proizvod!

U sledećem tekstu ću vam preneti moje utiske o nekim salonskim brzosušećim lakovima kao i o nekima koji se ne suše brzo.

Da li ste probali neke od ovih lakova i kakvi su vaši utisci?  

PozZz

Marry

22 коментара :

  1. Volim ovakve clanke :) cekam sledeci :)
    Nisam probala gr, a btgn me nervirao jer nije moglo da se vidi koliko ga ima. Ovaj novi nisam probala. Moram probati ovaj gr prodigy, bas me zanima kakav je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bice uskoro! Morala sam da podelim na dva dela da ne bi bio predugačak jer ionako ima puno teksta. ;)
      GR nemoj ni probati. Zam da ti se ne bi dopao. BTGN je i mene nervirao zbog toga al sad da mogu kupila bih ga pa presula u bocicu od Poshe-a. I mene zanima taj GR Prodigy. :)

      Избриши
  2. baš sam htjela reći da je essence the gel nail top coat prebacio u prozirne bočice, što me totalno oduševilo, kad ugledah da si i to ubacila ;)
    golden rose je neko vrijeme imao odličan brzosušeći nadlak, još u onoj staroj kockastoj bočici, već ga godinama nema...
    btgn je zakon, a meni se čini da mu je gel nail nadlak sasvim dostojna zamjena... moja je bočica pri kraju i premda se zgusnula razjređivač je spasio stvar :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam ga razredjivala ali se ponovo zgusnuo posle par dana iako ga nisam koristila. :( Ok je kao nadlak al mislim da ne vredi tih para bas zbog toga. BTGN TS je pravo blago medju nadlakovima i steta je sto ga ovde nema.

      Избриши
  3. Golden Rose i dalje stoji neisporban, nikada nisam koristila ove Essence nadlakove, a Aura :(( Mislim da bi morali da vrate Jelly :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Essence kad napravi dobru stvar moze slobodno da parira HE proizvodima. ;) Ako budes u prilici slobodno kupi Essence TS jer je odlican. Hajde probaj taj GR pa javi utiske.

      Избриши
  4. - Golden Rose Quick dry top coat - nažalost nije mi dobar, jako dugo suši lak i kad ga "posuši" opet to nije to
    - Essence Studio nails Better than gel nails top sealer - definitivno najbolji, ne znam ni sama koliko sam već bočica potrošila
    - Essence The Gel nail polish top coat - nije mi ništa posebno, pečatirane uzorke mi je uredno razmazao, nekad mi je dobro sušio lak, nekad ne

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni nije jasno kako to da mnogim devojkama odgovara taj Golden Rose. Verovatno nisu probale nesto bolje. ;) Essence TS je zaista bio najbolji nadlak na trzistu i nije mi jasno zasto ga vise ne uvoze. :( Essence The Gel nail polish top coat mi je ok al me nije oborio s nogu. Mislim da je gusci nego sto bi trebao da bude a i nikako nije a nail art. Mislim da sam ovaj put to zaboravila da pomenem.

      Избриши
  5. Krivo mi je što više nemamo BTGN TS. Jeste da imam zalihe, ali ne znam kada ću opet ići u inostranstvo da ih dopunim. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Takodje. :( Sad mi izlet do Budimpeste deluje primamljivo iako sam bila sto puta. :D

      Избриши
  6. Jedva čekam nove preporuke, jer za sada koristim GR top coat i stvarno lak puca od njega, tako da mi treba neki novi. :)

    ОдговориИзбриши
  7. ja mažem sloj po sloj, ne čekam ništa. spala sam na dve bočice btgn ts, ali bi trebalo da ih dopunim uskoro, inače prestajem da mažem nokte hahahha

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A ti mazes nokte skoro svaki dan pa se ne racunas. :P :D Probala si Poshe? Meni je odlican. TS nemam gde da kupim. :(

      Избриши
  8. BTGN i Jelly su za mene bili čudotvorni kad su se pojavili. GR Quick Dry nisam probala i nemam želju. Možda kupim ovaj Essence sad kad se pojavio u providnoj bočici.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I za mene. :) Ja cu verovatno jos isprobati i onaj GR Prodigy tc ako uspem da ga nadjem rasparenog. Inace ne bi kupovala set jer mi se nijanse ne dopadaju bas.

      Избриши
  9. Patnja za Jelly-jem ne prestaje. :( Inače, ja sam ga plaćala 270 din., kako cene baš umeju da variraju. :) Trenutno najviše koristim EzFlow Never yellow sealer i za sada me nije razočarao, a ostala mi je možda trećina bočice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da. Ja sam ga kupovala u DM-u a tu je i bio najskuplji. Nisam probala taj EzFlow. Koliko brzo se susi i da li je fleksibilan?

      Избриши
    2. Jako, jako brzo, manje od 5 minuta mu treba za potpuno sušenje. Rekla bih da je elastičan, ni jednom mi nije ispucao, a nokti su mi uglavnom čvrsti. Drugačiji je od drugih nadlakova koje sam probala, pre svega ima netipičan miris (nisam proučila od čega je). Ukupan utisak mi je da je čudan, ali po mnogim stavkama dobar.

      Избриши
  10. Prvo da sa zaksnjenjem pohvalim ova 2 posta o nadlakovima. Odlicno si uporedila i napisala sve detalje. Potpuno se slazem sa tobom kada je u pitanju Essence Gel nails top coat. Zgusnjava se kada se potrosi 1/4 bocice. Brzo se lepi i hoce da povuce deo baze kad se vise puta ponavlja isto mesto! Toliko me je to nerviralo kad sam ga koristila. To mi se nije desavalo sa BTGN. BTGN je ipak bolji. BTGN cu sigurno nabaviti kad budem u mogucnosti.
    Evelin nisam probala konkretno ovaj vec neki njihov stari TC i pravio je mehurice i probleme na svim lakovima, cak i onim koji su bez njega bili savrseni. Evelin zaobilazim od tada, koristim samo 8 u 1.
    GR nebih probala, vec preporucujem GR Prodigy top coat.
    Aura Jelly mi se nije doapo mozda mu dam drugu sansu sada.
    DRRescue Gel Top Coat je trenutno najbolji drogerijski Top Coat koji se moze naci kod nas. Preporucujem kupovinu na akcijama kada se moze naci za oko 260 dinara. Tada se isplati. Ne zgusnjava se brzo. Na mojim nktima traje jako dobro. Na nogama mi je traja letos punih mesec dana! Koji rekord! Mislim da bi na tvojim jako cvrstim noktima trajao jako dugo. To je moja preporuka.

    ОдговориИзбриши
  11. GR quick dry je totalni promašaj, ja ne znam kakvu on ima funkciju uopšte, to nije za nadlak, osim ako neko uživa u tome da mu na kraju upropasti kompletan manikir!
    Aura Up to 10 days, ista priča kao sa GR samo što se i suši na sve 3 dana!
    EzFlow Fast dry je moj trenutni izbor, ne skida mi lak sa noktiju (konačno neki!) i brzo se suši, ne ostavlja tragove mazanja i sa njim mi manikir traje 3-4 dana što je meni ok s obzirom da 6 puta dnevno operem suđe, pa ribam i sve ostalo a ne koristim rukavice.
    Meni svakako lak brzo dosadi pa volim da mjenjam i ne bih ga nikad držala po 7 dana.
    Zanimljiv mi je Poše...

    ОдговориИзбриши